Hommos bel tahini
(kikärtersröra)

 

Hommos (alt. 1)
4-6 personer


1 burk kokta kikärter
3 msk fin olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
3 msk tahina ( sesampasta)
1 tsk mald spiskummin
4 msk citronsaft
1/3 tsk paprikapulver
salt och peppar

Köp kokta kikärter på burk. (Häll i så fall ärterna i ett durkslag. Spola igenom kikärterna under kallvattenkranen så att du får bort eventuell burksmak. Låt sedan kikärterna rinna av.)

Mixa ärterna i en matberedare. Blanda i vitlök, spiskummin och tahina. Smaka av med citronsaft, lite i taget. Bred ut kikärtsröran på ett fat, ringla över olivoljan och dofta över paprikapulver. Servera med oliver.

 

Hommos (alt. 2)
4-6 personer

250 g torkade kikärter
3 msk fin olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
3 msk tahina ( sesampasta)
1 tsk mald spiskummin
4 msk citronsaft
1/3 tsk paprikapulver
salt och peppar

Lägg kikärterna i blöt över natten. Häll av vattnet och låt dem koka med nytt lättsaltat vatten tills de är alldeles mjuka, cirka 1 timme.

Mixa ärterna i en matberedare. Blanda i vitlök, spiskummin och tahina. Smaka av med citronsaft, lite i taget. Bred ut kikärtsröran på ett fat, ringla över olivoljan och dofta över paprikapulver. Servera med oliver.