Falafel
 

Falafel (alt.1)
4 portioner


3 dl torkade kikärter
1 dl hackad bladpersilja
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander
2 msk vetemjöl
Svartpeppar
Matolja att fritera i


Lägg kikärterna i blöt över natten.
Häll av vattnet.Lägg i en matberedare salta och krydda. Kör tills kikärterna är krossade. Blanda i vitlök, persilja och mjöl och kör tills det blir en ganska slät massa.

Forma ca 20 bullar och platta ut dem lite. Fritera dem i olja i en kastrull ett par minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna.

Servera biffarna i pitabröd tillsammans med strimlad sallad, skivad rödlök och Tahinisås. (smaksätt såsen hackad färsk persilja).

 

Falafel (alt. 2)
4 portioner



2 dl favabönor (bondbönor)
2 dl kikärter
2 vitlöksklyftor
1 tsk koriander eller 2 dl hackad färsk koriander
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk sumak, grovmalen
salt
matolja att fritera i
1/2 dl sesamfrön

Blötlägg bondbönor och kikärter i minst 24 timmar.

Mixa allt utom sesamfröna till en smet och låt stå i minst 3 timmar.

Gör bollar av smeten med hjälp av en stor sked och doppa bollarna i sesamfröna (lite grann). Skölj av skeden i kallt vatten då och då. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna.

Servera med färska grönsaker, pickles och tahinisås.

 
Tahinisås: 4 portioner

Ingreidienser

3 dl sesampasta (Tahina)
1/2 dl vatten
1 dl färskpressad citronsaft
3 pressade vitlöksklyftor
salt

Rör ihop ingredienserna till en sås.