| Mat & Meza | Guide |
Libanesisk Matkultur


Matkultur (Libanon)

Den libanesiska maten har spritt sig över hela världen, och särskilt i mellanöstern och Medelhavsområdet med hjälp av feniciska sjömän och handelsmän. En måltid är en viktig ritual och symbol för fred i den libanesiska livsstilen. I Libanon innebär det en verklig gärning av vänskap och fred om man delar ”bröd och salt” tillsammans. Ur detta har ritualer, traditioner och en libanesisk gästfrihetstradition uppstått: bordet dukas omedelbart och gäster måste stanna och äta.

Libanesisk mat går snabbt och lätt att laga. Man använder mycket och omväxlande av naturens råvaror, enligt årstid. Ofta används kött och grönsaker som bas. Olivolja, vitlök och citron bildar en helig förening och förekommer i alla måltider på ett sätt eller annat.

Som förrätt dukar man fram meza, som kan innebära mer än 20 små fat med bönor, grönsaker, kött, fisk m.m. Allt garneras och läggs upp vackert, eftersom mat också är ögonfröjd i Libanon. Det räcker att ta en liten smakbit av varje rätt, för det kan serveras många huvudrätter efter det. Som dessert avnjuts frukter, sötsaker och alltid kaffe.

Till en libanesisk måltid hör bröd eller pitabröd på vilket man lägger vad man råkar hitta. Ibland rullar man brödet till en lång, fylld, delikat rulle och äter som mellanmål.

Måltiderna kan ofta dra ut på tiden för mat är en del av livets glädjeämnen för libaneser. Till saken hör långa och sakliga diskussioner men också vitsar och ofta tal, allvarliga eller roliga.

Måltidsdrycker

Kaffet har stor betydelse i Libanon. Libanesiskt kaffe är fylligt och starkt. Ibland kan det vara smaksatt med ett uns kardemumma. Det serveras och dricks många gånger om dagen, hemma eller på kaféer. Då en gäst stiger in är kaffepannan alltid varm. Gästen tillfrågas bara om det ska vara socker i kaffet eller inte? Gäster får inte ha bråttom, en kopp kaffe måste man alltid hinna dricka. Kaffet hälls direkt från pannan i en liten kaffemugg inför gästens ögon.

Man serverar sällan alkohol utan mat i Libanon. Med maten serveras det, och med meza dricks alltid Arak, den libanesiska nationaldrycken. Det är en stark anislikör vars färg ändras till vit om man blandar den med vatten. Därför kallas den också lejonmjölk.

Libanon är ett välkänt vinområde. I Bekaadalen framställer man världens kanske äldsta och bästa vin. Feniciska handelsmän förde vinet ut i världen på sin tid. Det var också deras förtjänst att atenarna, karthagerna och romarna genom tiderna har fått libanesiskt vin att dricka.

Det speciella med det libanesiska vinet beror på naturen och dalens läge: kall och snöig vinter, het och torr sommar, svala nätter och fuktiga morgnar och en tegelröd jord. Av de här faktorerna skapas de bästa tänkbara förutsättningar för att framställa ett utsökt vin.

Källa: Vardagskultur.

 
Meza - urval
 
 
Meza - små rätter


Hommos bel-zeit
Hommos: Krämig kikärtsröra | vegetarisk
Recept
Baba gannough
Baba gannough: Krämig aubergineröra | vegetarisk
Recept
Foul mdammas
Foul mdammas: Kokta bondbönor, marinerade i citron, olivolja och vitlök | vegetarisk
Recept
Hommos bel-lahme
Hommos bel-lahmeh wel Snowbar: Stekt kryddad nötfärs och pinjenötter på en bädd av kikärtsröra
Recept
Falafel
Falafel: Friterade bön- och kikärtsbollar med sås | vegetarisk
Recept
Labneh bel-toum
Labneh bel-toum: Yoghurt med vitlök och torkad mynta
Recept

Tabbouleh
Tabbouleh: Persiljesallad | vegetarisk
Recept
Fattouch
Fattouch: Grönsallad med rostat bröd | vegetarisk
Recept
Khiar bi laban
Khyar bi laban: Yoghurt med gurka, mynta och vitlök
Recept
Loubié bel-zeit
Loubié bel-zeit: Haricot och vitlöksklyftor i tomatsås | Vegetarisk
Recept
Kibbeh meklieh
Kibbeh bel saynieh
Recept
Kibbeh meklieh
Kibbeh meqlieh: Friterade nötfärsfyllda
Recept
Warak inab
Warak inab: Fyllda vinbladsrullar | vegeratisk
Recept
Sambousek bel-lahmeh
Sambousek bel-lahmeh: Nöt och lammfärspiroger
Recept
Maqaneq
Maqaneq: Stekt, kryddad, små korvar av nötkött
Recept
Fatayer sbenegh
Fatayer sbenegh: Spenatpiroger | vegetarisk
Recept
 
Sfiha
Sfiha:
Recept
Pita bröd
Pita bröd: Bröd som bakas med jäst
Recept
 
Huvudrätter - urval
 
Kibbeh nayeh
Kibbeh nayeh
Recept
Habra nayeh
Habra nayeh
Recept
Kafta meshouiyeh
Kafta meshouiyeh: Ggrillspett av nötfärs Eller lammfärs med persilja och charlottenlök.
Recept
Lahm meshoui
Lahm meshoui: Ggrillspett av nötkött Eller lamm.
Recept

Shish taouk

Shish taouk:
Kycklingspett med grillad potatis, paprika, tomat, och sås
Recept
Samak meshoui
Samak meshoui: Ggrillad lax med sås och grillad potatis
Recept
 
Baklawa
Baklawa
Recept
Halawet el-jeben
Halawet el-jeben
Recept
Achta bel-assal
Achta bel-assal
Recept