Gibran Khalil Gibran
(1883-1931)
 
Gibran Khalil Gibran , född 6 januari 1883 i Bsharri, Libanon, död 10 april 1931 i New York City, New York, USA, libanesisk-amerikansk (maronitisk) konstnär och författare.

Gibran emigrerade 1885 med sin mor och sina systrar till Boston i USA. Han studerade arabisk litteratur i Beirut 1897-99. Hans första dikter publicerades i The Spectator. Den första konstutställningen med hans verk hölls 1904 i Boston. Sedan följde konststudier i Paris 1908-10. Från 1912 var världsstaden New York hans fasta punkt.

Gibrans tidiga litterära verk skrevs på arabiska men från omkr. 1918 övergick han i princip helt till engelskan. Han finns översatt till mer än 20 språk. Hans mest kända verk är Profeten - ett verk som är uppdelat i 26 poetiska essäer och rymmer betraktelser över livets mysterier. I konstnärlig dräkt förmedlar boken en universell livssyn, med tidlösa budskap som ligger nära flera av de stora religiösa förkunnarnas. Här återfinns samma höghet i tanke och språk som i exempelvis Bergspredikan, vilket gör visdomsorden lättillgängliga för många människor och tillämpbara i deras egna liv. Boken har legat på den internationella bestsellerlistan i mer än femtio år. Den används även ibland i predikningar i samband med bröllop, barndop och begravningar.

Högt har vi älskat dig. Men ordlös var vår kärlek, och bakom slöjor har den varit dold. Men nu ropar den högt till dig och står avklädd framför dig. Och alltid är det så att kärleken inte känner sitt eget djup förrän skilsmässans stund är inne.

(Ur Profeten)

Gibran avled i New York 1931. Han begravdes i sin hemstad Bsharri och hundratals präster och religiösa ledare, katoliker, protestanter, ortodoxa, judar och muslimer vandrade sida vid sida i begravningsprocessionen. I Bsharri finns numera även ett Gibran-museum.
 
 
Bibliografi
  • 1905 Al-Mousika (ar) الموسيقى [The Music]
  • 1906 Ara'is Al Murudj (ar) [Nymphs of the Valley]
  • 1907 Stonefolds
  • 1907 On The Threshold
  • 1908 Al Arwah Al Mutamarrida (ar) الأرواح المتمردة [Spirits Rebellious]
  • 1910 Daily Bread
  • 1912 Al Ajniha Al Mutakassirah (ar) الأجنحة المتكسرة [The Broken Wings]
  • 1912 Fires
  • 1914 Dam'ah Wa Ibtisamah (ar) دمعة وابتسامة [A Tear And A Smile]
  • 1918 The Madman (en) المجنون
  • 1919 Al Mawakeb (ar) المواكب [The procession]
  • 1920 Al Awasif (ar) العواصف
  • 1920 The Forerunner (en) السابق
  • 1923 ............(ar) [Creations and Originalities]
  • 1923 The Prophet (en) النبي
  • 1926 Sand And Foam (en) رمل وزبد
  • 1928 Jesus, the son of God يسوع إبن الله
  • 1928 Jesus, the Son of Man (en) يسوع إبن الانسان
  • 1931 The Earth Gods (en) آلهة الأرض
  • 1932 The Wanderer (en) التائه
  • 1933 The Garden Of The Prophet (en) حديقة النبي
  • 1933 The Death Of The Prophet
  • 1947 Tears And Laughter
  •  ? Prose Poems
 
 
Korta verk:
 
Externa länkar
Gibran Khalil Gibran
Lebanon.com museums